Składniki: Sposób przygotowania: - rukola- 125 g - 2 buraki (ugotowane bądź upieczone w piekarniku) - suszone śliwki- 20 dag - ser feta (półtłusty)- 1 kostka - słonecznik łuskany- 5 łyżek - 1/2 cytryny - oliwa z oliwek Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Przepis na sałatkę z burakami dostałam od koleżanki z pracy. Do tego czasu trzeba przygotowywać sobie potrawy z tzw. warzyw z serii zimowej. I na to jeszcze słonecznik, który bardzo smakował mi w sałatce brokułowej . Ilość porcji: ok. 5 Czas przygotowania: ok. 30 minut (bez gotowania lub pieczenia buraków) Sałatka z burakami wyszła bardzo pyszna i sycąca. Odcedzamy z nadmiaru wody na sitku. Można też zetrzeć je na tarce na grubych oczkach. Na pewno zrobię ją jeszcze nie jeden raz.