Choć daleko mi do dietetyka, weganina, wegetarianina czy nawet zdrowo odżywiającej się osoby (mam sporo na sumieniu, na czele z totalnie nieregularnymi posiłkami, uf…) czasem dobrze jest zrobić coś zupełnie innego, zdrowego. Mleko migdałowe 250g płatków migdałów Agnex 5 szklanek wody + 1 szklanka wody przegotowanej / przefiltrowanej Opcjonalnie: 1-2 łyżeczki miodu / syropu z agawy Sos żurawinowy 100g żurawiny suszonej Agnex 0,5 szklanki wody W dzisiejszych czasach, kiedy pełno wokoło chemii, trzeba szczególnie uważać na to co się je. Budyń wegański 0,5l mleka migdałowgo 2 garści suszonego banana Agnex 2 łyżeczki syropu klonowego łyżeczka esencji waniliowej płaska łyżka mąki ziemniaczanej Wiele osób odkrywa u siebie nietolerancję laktozy. Po namoczeniu, na drugi dzień, miksujemy je partiami wraz z tą wodą. Można je kupić w sklepie ale równie dobrze zrobić samemu w domu. Sama nie raz czuję się w tym wszystkim zagubiona. Kiedy się zagotowuje gęstnieje ze względu na banany. Jeżeli jest za gęsty podlewamy odrobina wody, a jak za rzadki to odparowujemy jeszcze odrobinę. Mleko możemy delikatnie dosłodzić według uznania miodem lub syropem z agawy. Powstałą pulpę mielę z dodatkiem szklanki wody jeszcze raz i powtarzam odsączanie. Po chwili dolewamy resztę mleka z mąką żeby nadać deserowi konsystencję budyniu. Zapraszam Was na zakupy w sklepie internetowym firmy Agnex. A to uczucie kiedy możemy objadać się deserem bez wyrzutów sumienia… Produkt oboczny w postaci przemielonych migdałów możemy użyć do innych przepisów. Odmierzamy 0.5l mleka migdałowego i wlewamy do garnuszka pozostawiając w kubku odrobinę, do której dodajemy mąkę ziemniaczaną. Płatki migdałów zalewamy wodą na noc. Możemy posypać z wierzchu prażonymi płatkami migdałów. W sklepach półki ze zdrową żywnością są co raz większe. Do 30. 04. 2017r mam dla Was rabat 5% na hasło: ZDROWE-BAKALIE Oczywiście możemy użyć migdałów blanszowanych lub zwykłych, pamiętając jednak by te drugie obrać. Wreszcie możemy zabrać się za właściwy deser. Jednak jakby się nad tym zastanowić, to nie warto przesadzać. Do porcji gotującego się budyniu dajemy banany, syrop klonowy i esencję waniliową. Powstaje co raz więcej programów uczących ludzi jak dokonywać dobrych wyborów.