Składniki: (kiełbasa około 25 - 30 cm po ugotowaniu) 500 g mielonej łopatki wieprzowej 600 g mięsa z indyka lub kurczaka (mogą być skrawki gulaszowe nawet częściowo ze skórą) 3 - 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 2 łyżeczki ziaren gorczycy 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki wędzonej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) Przygotowanie domowej kiełbasy nie jest trudne, nie jest to, może szczyt kunsztu wędliniarskiego, ale taka kiełbasa jest w 100% naturalna. Do przygotowania takiego mięsa potrzebna jest osłonka poliamidowa do wędlin poddawanych gotowaniu (dostępna w sklepach wędliniarskich stacjonarnych lub internetowych), aby cały smak i aromat był w kiełbasie.