składniki: 1 mała biała kapusta 800 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 100 g ryżu sól majeranek sos pomidorowy 2 słoiki pomidorów krojonych ( słoiki o pojemności 500 ml ) sól,cukier do smaku Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1 godzinę aż kapusta będzie miękka (kapustę po prostu sprawdzam wykałaczką jest już miękka) W sumie zużyłam 11 liści kapusty, po 2 na każdą warstwę i 3 na wierzch. Następnie ułożyć 2 liście sparzonej kapusty oraz cienką warstwę mięsnej masy z ryżem i polać 3-4 łyżkami sosu pomidorowego. Zapiekankę przełożyć na talerz i pokroić, podawać z pozostałym sosem pomidorowym. Obierać z zewnętrznych liści, te które będą już sparzone same będą łatwo oddzielać się od główki. Na dno naczynia wlać 3-4 łyżki sosu pomidorowego. Do garnka przełożyć pomidory ze słoika i zmiksować blenderem na gładki krem.