Czas przygotowania 15 min 3/4 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki płatków orkiszowych 2 łyżki nasion chia 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki syropu klonowego 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 granatu Do podania jogurt naturalny garść dowolnych orzechów garść suszonej żurawiny Przygotowanie: 1. W rondelku umieszczamy płatki, mleko, syrop klonowy, kakao i chia, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok 8-10 min 2. Ubóstwiam owsianki, gotuję je namiętnie o każdej porze roku, jeśli wiem, że rano będzie krucho z czasem zalewamy wszystko na noc w słoiku i wstawiam do lodówki, rano dodaję owoce, nasiona i orzechy. Śniadanie to taki stabilny fundament i nigdy nie powinniśmy o nim zapominać, a wciąż nie brakuje tych, którzy omijają je wielkim łukiem, łudząc się, że uda im się jakoś dotrwać do lunchu. Z połówki granatu wystukujemy pestki posypujemy gotową owsiankę, podajemy z jogurtem, grubo siekanymi orzechami i żurawiną Porządne śniadanie to podstawa, dla mnie to obietnica dobrego dnia, coś co daje poczucie bezpieczeństwa.