Sałatka ziemniaczana z kozim serem

Ewelina
Sałatki
20.10.2014 11:11
Sałatka ziemniaczana z kozim serem

Przepis

Do sałatki użyłam bardzo fajnego polskiego koziego sera firmy Danmis. Sery są naprawdę bardzo dobre, szkoda, że sieciowe supermarkety ich nie sprzedają. Chwalimy sery francuskie, włoskie i inne, a tu mamy tańsze o 40% od zagranicznych serów wysokiej jakości polskie sery kozie. Moim hitem jest kozi serek topiony, dostępny w ofercie firmy. A sałatka wyszła MEGA DOBRA.

Składniki:

300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę

ok. 10 zielonych oliwek pokrojonych w plasterki

120 g sera koziego typu feta, pokrojonego w kostke

14 - 15 małych pieczarek marynowanych przekrojonych na pół

5 mini kolb kukurydzy pokrojonych w plasterki

pół niedużej cebuli pokrojonej w drobną kostkę (ok. 50g)

2 listki świezej mięty i 3 listki świezej bazylii drobno posiekane

sól i pieprz

Sos vinaigrette:

3 łyżki oliwy extra vergine

1 łyżka octu jabłkowego

szczypta wędzonej papryki w proszku

1/4 łyżeczki suszonego oregano

Pokrojoną w kostkę cebulę sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i odstawić do odcieknięcia, Dzięki sparzeniu cebula nie będzie tak bardzo intensywna i nie przyćmi smaku pozostałych składników, ale ładnie się z nimi skomponuje.

Ziemniaki ugotować na parze lub w mundurkach, kiedy będą jeszcze gorące połączyć je z pozostałymi składnikami i świeżymi ziołami, wymieszać dokładnie, doprawić solą i pieprzem i zostawić do ostygnięcia. Kiedy sałatka będzie już chłodna dodać ser, delikatnie wymieszać, tak, żeby kostki sera się nie rozpadły. Gotowe!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną