Przepis
Do sałatki użyłam bardzo fajnego polskiego koziego sera firmy Danmis. Sery są naprawdę bardzo dobre, szkoda, że sieciowe supermarkety ich nie sprzedają. Chwalimy sery francuskie, włoskie i inne, a tu mamy tańsze o 40% od zagranicznych serów wysokiej jakości polskie sery kozie. Moim hitem jest kozi serek topiony, dostępny w ofercie firmy. A sałatka wyszła MEGA DOBRA.
Składniki:
300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
ok. 10 zielonych oliwek pokrojonych w plasterki
120 g sera koziego typu feta, pokrojonego w kostke
14 - 15 małych pieczarek marynowanych przekrojonych na pół
5 mini kolb kukurydzy pokrojonych w plasterki
pół niedużej cebuli pokrojonej w drobną kostkę (ok. 50g)
2 listki świezej mięty i 3 listki świezej bazylii drobno posiekane
sól i pieprz
Sos vinaigrette:
3 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta wędzonej papryki w proszku
1/4 łyżeczki suszonego oregano
Pokrojoną w kostkę cebulę sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i odstawić do odcieknięcia, Dzięki sparzeniu cebula nie będzie tak bardzo intensywna i nie przyćmi smaku pozostałych składników, ale ładnie się z nimi skomponuje.
Ziemniaki ugotować na parze lub w mundurkach, kiedy będą jeszcze gorące połączyć je z pozostałymi składnikami i świeżymi ziołami, wymieszać dokładnie, doprawić solą i pieprzem i zostawić do ostygnięcia. Kiedy sałatka będzie już chłodna dodać ser, delikatnie wymieszać, tak, żeby kostki sera się nie rozpadły. Gotowe!