Składniki: - 1 - 1,2 kg karkówki wieprzowej - 3 średnie cebule - sól - pieprz Marynata musztardowo- miodowa: - 1/2 szklanki musztardy (u mnie sarepska) - 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki - 1 łyżka majeranku - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka naturalnego miodu - 3 ząbki czosnku Przygotowanie karkówki w marynacie: - Karkówkę umyć, oczyścić z twardych chrząstek i żyłek, pokroić w 1 - 1,5 cm plastry. Mięso wkładać do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, każdy plaster posmarować z obu stron marynatą i ułożyć na nim po łyżce zeszklonej cebuli. - Na patelni po smażeniu mięsa, zeszklić na niewielkiej ilości oleju cebulę pokrojoną w pióra. Zachęcam do przygotowania karkówki również z innych moich przepisów znajdujących się na stronie Dania obiadowe. Takie danie może być na codzienny obiad lub na przyjęcie w większym gronie. - Tak przyprawione mięso przykryć i odstawić na co najmniej 2 godziny, aby mięso przeszło marynatą.