Biszkopt z truskawkami i kremem z mascarpone

Anna
Ciasta
06.03.2017 13:53
Biszkopt z truskawkami i kremem z mascarpone

Masa z truskawek: 450 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny Krem: 200 g serka mascarpone (schłodzony) 200 ml śmietany 30% (schłodzona) 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego Masa z truskawek: Do rondelka włożyć rozmrożone truskawki łącznie z powstałym sokiem, dodać cukier i sok z cytryny, gotować do czasu rozpuszczenia się cukru i uzyskania szklistej masy. Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady z zawartością 60% kakao Przygotowanie: Jak upiec biszkopt? Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukier. Wystarczy upiec lekki biszkopt, przełożyć truskawkami z galaretką i połączyć z delikatnym kremem z serka mascarpone, a powstanie bardzo przyjemne niezbyt słodkie ciasto. 1 szklanka mąki tortowej (160 g) 1 szklanka drobnego cukru (220 g) 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g) Dno foremki najlepiej z otwieraną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać bułką tartą (boków nie wykładać ani nie smarować). Wymieszać i przesiać obie mąki, stopniowo dodawać je do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką, aż masa będzie jednolita (nie miksować). Biszkopt najpierw studzić w foremce, a następnie wyjąć i gdy będzie już dokładnie wystudzony przekroić w poprzek na dwie części.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchcikgotuje.pl/2017/02/biszkopt-z-truskawkami-i-kremem-z.html