Tak więc kupujcie składniki wymienione w przepisie, do tego chrupiącą bagietkę, rogalika lub inne pieczywko i przygotujcie sobie oraz bliskim smaczne śniadanie :) Składniki Ilość: 3 porcje - 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g) - 3 jajka - 1 duża papryka czerwona - 1/2 małej cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - duża szczypta chili lub do smaku - ok. 2 łyżki oleju - sól, pieprz do smaku Dodać ją wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę na małą patelnię, na rozgrzany olej, lekko posolić i smażyć na małym ogniu aż się lekko zeszkli. Potem wystarczy zalać całość pomidorami z puszki lub dodać świeże pomidory pokrojone w kawałki, a na sam koniec dołożyć jajka i gotować je kilka minut w tym bałaganie. Całość zalać pomidorami z puszki, doprawić pieprzem oraz solą i dusić przez około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje w wyniku odparowania, a papryka będzie miękka. Jak pierwszy raz skosztowaliśmy szakszukę to tak nam posmakowała, że zjedliśmy ją na śniadanie, a kilka godzin później, jeszcze jedną na obiad ;) Dołożyć na patelnię i poddusić pod przykryciem przez około 5 minut, aż lekko zmięknie. Jeśli nie jesteście na diecie, to na sam koniec możecie dodać jeszcze ser. Na patelnię dodać słodką paprykę oraz chili i mieszając przesmażyć przez minutę.