Kopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym

Małgorzata
Ciasta
05.03.2017 16:19
Kopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym

Składniki

350 g mąki pszennej
200 g drobnego cukru
250 ml mleka 2%
200 ml oleju
2 jajka M
4 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Frużelina malinowa:
300 g malin *
4 łyżki cukru
4 łyżeczki żelatyny spożywczej
Krem waniliowy:
250 ml śmietany kremówki
250 mascarpone
50 g raspberry flavoured fudge **
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej

Przepis

Ciasto:
Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przesiewamy przez sito i odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści aż masa będzie puszysta. Na przemian dodajemy mleko, olej i suche składniki. Mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy około 50-55 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Z ciasta ścinamy wierzch na wysokości 2 cm. Środek ciasta wydrążamy tak, aby został 2,5 cm brzeg i cały spód.
Frużelina malinowa:
Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z palnika. W niewielkiej ilości gorącej wody ( około 10 łyżek ) rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do malin. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kiedy maliny wystygną, wstawiamy do lodówki. Gęstą frużelinę wykładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia frużeliny.
Krem waniliowy:
Do śmietany dodajemy pastę waniliową, cukier i ubijamy na sztywną, puszystą masę. Łączymy z mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na frużelinę, tworząc kopiec. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskając. Ciasto chłodzimy w lodówce.
* użyłam mrożonych malin
** są to miękkie, słodko -kwaskowe, bardzo przyjemne w smaku, drobne groszki do dekoracji ciast. Dostępne w Tesco UK. Można je oczywiście pominąć. Link:http://www.ciao.co.uk/Tesco_Raspberry_Fudge_Sprinkles__Review_6141681