"WIEJSKI TWAROŻEK" Z TOFU , KOPERKIEM I RZODKIEWKĄ

Gabriela
Śniadania
05.03.2017 12:25
"WIEJSKI TWAROŻEK" Z TOFU , KOPERKIEM I RZODKIEWKĄ
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

1 kostka odsączonego naturalnego tofu 
1 łyżeczka płatków drożdżowych ( można pominąć)
2 łyżki soku z cytryny 
1 łyżeczka octu jabłkowego ( niekoniecznie)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
1/2 łyżeczki czubrycy lub czosnku 
3 łyżki mleka sojowego niesłodzonego lub migdałowego 
sól , świeżo mielony pieprz 
koperek/szczypiorek itp.
rzodkiewka 

Przepis

KILKA WSKAZÓWEK :

1) Ser tofu należy odsączyć , dzięki czemu uzyskana sucha masa będzie lepiej chłonęła smaki :)
2) Sok z cytryny jest składnikiem, którego nie można pominąć ( to właśnie on nada tofu "twarogowego" smaku )
3) Jeśli nie posiadacie płatków drożdżowych , to spokojnie możecie je pominąć . Składnik ten podkręci i wzmocni smak .
4) Ja akurat w tym przepisie użyłam koperku , ale dobrze sprawdzą się także inne zioła
5) Proponuję najpierw zblendować ser z sokiem z cytryny , przełożyć do miski i dopiero po kolei dodawać pozostałe składniki i przyprawy ( z racji , że łatwo jest np go przesolić - czytaj "JA" :D )
6) Smakuje pysznie zarówno na świeżym pieczywie jak i taki "sam"

PRZYGOTOWANIE :
Odsączone tofu miksujemy z sokiem z cytryny , przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki , pod koniec wlewamy odrobinę mleka roślinnego , tak aby konsystencja nam odpowiadała :) Gotowy "twarożek" najlepiej schłodzić w lodówce i rano delektować się pysznym serkiem na domowym pieczywie !!