Tarta ziemniaczano cebulowa z gorgonzolą na drożdżowym spodzie

Ania
Obiad
03.03.2017 13:27
Tarta ziemniaczano cebulowa z gorgonzolą na drożdżowym spodzie

W misce miksera łączymy mąkę i sól, następnie wlewamy zaczyn i wyrabiamy mikserem wyposażonym w hak lub ręcznie, na koniec dodajemy oliwę, wyrabiamy jeszcze ciasto chwilę na blacie, gładką kulę odkładamy do miski, i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 45 min 3. Farsz - ziemniaki obieramy i tniemy na cienkie plasterki, można pomóc sobie mandoliną, do czasu wykorzystania trzymamy plasterki w misce z zimną wodą, cebule kroimy w pióra 4. Farsz 2 duże ziemniaki 6 cebul 200 g sera gorgonzola 200 ml śmietany 30% 3 łyżki maślanki sól, pieprz 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego Przygotowanie: 1. Ciasto - jeśli używamy drożdży świeżych należy najpierw pokruszone drożdże wymieszać z cukrem i połączyć z ciepłą, ale nie gorącą wodą, odstawić zaczyn w ciepłe miejsce na ok 15 min, jeśli zaczyn się spienił oznacza, że możemy go użyć i przystąpić do dalszej pracy, jeśli nie robimy nowy 2. Kruchy, francuski, drożdżowy, wypełniony masą jajaeczno-śmietanaową lub nie, wytrawny lub słodki, na ciepło lub na zimno, kombinacji smakowych jest od groma, są wytrawne i deserowe, jednak pojawia się jeden problem, a mianowicie w nazewnictwie. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy i smażymy cebule na średnim ogniu, często mieszając, powinna się lekko przyrumienić i zmięknąć, proces ten trwa ok 20 min, cebula musie się skermelizować, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek 5. Quiche natomiast pochodzący z Alzacji i Lotaryngii to zawsze placek z ciasta kruchego lub francuskiego, zawsze z nadzieniem wytrawnym i zawsze zalany masą jajeczno-śmietanową, najsłynniejszy to Quiche Lorraine z boczkiem i serem gruyere. Ciasto rozwałkowujemy, formę do tarty smarujemy oliwą, wykładamy ciastem, na wierzchu układamy osuszone plasterki ziemniaków, oprószamy solą, pieprzem, ziarnami kopru włoskiego i oregano, na ziemniaki wykładamy cebule 6.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodki-kompromis.blogspot.com/2017/03/tarta-ziemniaczano-cebulowa-z.html