100 g dowolnych owoców suszonych (żurawina, daktyle, figi, rodzynki) 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1 pomarańcza 2 banany 2 łyżki miodu 200 g płatków owsianych 2 łyżki otrębów Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, foremkę o wymiarach ok 23/30 cm wykładamy papierem do pieczenia 2. W malakserze mielimy orzechy, nasiona i suszone owoce, mielimy pulsacyjnie, pozostawiając gdzieniegdzie większe kawałki, przekładamy do garnka 3. Pomarańcze filetujemy i miksujemy razem z bananami, dodajemy miód i przyprawy, dolewamy trochę wody, tak żeby w całości płynu było ok 500 ml, wlewamy do garnka z nasionami, dodajemy płatki i otręby 4. Możecie bawić się składnikami, dodajcie to co lubicie lub to co aktualnie przetrzymuje Wasza spiżarnia, jeśli nie po drodze Wam z daktylami, wybierzcie suszone śliwki, jeśli w domu brak chia, sięgnijcie po mak lub sezam - zróbcie koniecznie! Przekładamy masę do przygotowanej foremki, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika na ok 60 min, aż całość się przyrumieni, następnie schładzamy w lodówce, wtedy masa stężeje, kroimy ostrym nożem na równe batoniki