Czas przygotowania: 60 min 85 g gorzkiej czekolady 3 jajka 300 g brązowego cukru 200 ml oleju rzepakowego 300 g ugotowanych buraków 1 laska wanilii 30 g gorzkiego kakao 200 g mąki pszennej (można zastąpić migdałową) 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 mniejsze gruszki Przygotowanie: 1. Buraki w łupinach zlewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości, następnie wrzucamy do zimnej wody i obieramy po chwili 2. W misce miksera mieszamy jajka, cukier i olej, do ubitej masy dodajemy pure z buraka, wyłuskane nasionka z laski wanilii oraz rozpuszczoną czekoladę, mieszamy tylko do połączenia się składników 6. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do ciasta, krótko łączymy 7. Formę o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto do formy 8. Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w półplasterki i układamy je na wierzchu ciasta 9. Na blogu gości już ciasto z cukinii dyniowe ciasto czekoladowe dyniowe bułeczki, , oraz cudowny sernik dyniowy, teraz nadeszła pora na ekstremalnie pyszne ciasto buraczane z jesiennymi gruszkami, totalnytego sezonu. nawet w cieście ;) Owoce od zawsze znajdowały zastosowanie w cukiernictwie, jednak od czasu kiedy rozpoczęła się ewolucja w kierunku wegetarianizmu, warzywa coraz częściej dodawane są do wypieków. W tajemnicy powiem, Wam, że to ziemiste warzywo sprawi, że będziecie mieli mniejszą ochotę na słodycze - zatem jedzmy buraki....