Alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy z kiełbasą i cebulą 🙂 Składniki: 2 duże jajka 1/2 małej kiełbasy np. śląskiej (ja użyłam kiełbasy drobiowej) 1/2 średniej cebuli 1/2 małej czerwonej papryki 3 łyżeczki śmietany 18% łyżka oleju do smażenia łyżeczka masła do wysmarowania kokilek szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki natka pietruszki do posypania Piekarnik rozgrzać do temp. 250°C. Cebulę, kiełbasę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę i kiełbasę, a następnie dodać pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze przez chwilę co jakiś czas mieszając. Kokilki wstawić do żaroodpornej formy zalanej wrzącą wodą (woda powinna sięgać do ok. połowy wysokości kokilki). W niedzielę zawsze można znaleźć nieco więcej czasu na przygotowanie śniadania.