Sernik z mango i mlekiem kokosowym - bez pieczenia

Ewelina
Przepisy
16.12.2013 10:41
Sernik z mango i mlekiem kokosowym - bez pieczenia

Przepis

Skladniki na spod sernika:

8-10 sucharkow pelnoziarnistych (mozna uzyc rowniez otrebow)

6 pelnych lyzek wiorkow kokosowych

czubata lyzka masla

Skladniki na mase serowa:

1 kg sera

250 ml mleka kokosowego

5 jajek

okolo 400 ml puree z mango (1,5 owocu mango)

sok z 1cytryny

1 szklanka cukru+3 lyzki

cukier waniliowy

4 lyzki maki ziemniaczanej

orzeszki pistacjowe do ozdoby gotowego sernika (opcjonalnie)

Polewa z mango na gore sernika:3/4 szklanki puree z mango+1 zoltko

Wykonanie:

°Drobno zmiksowac sucharki z wiorkami kokosowymi i maslem. Wylozyc na spod tortownicy wylozonej papierem do pieczenia i obrecza wysmarowana maslem.Ucisnac dlonia lub lyzka i wstawic do lodowki,by masa stezala.

°Z obranego mango usunac pestke,a uzyskany miazsz zblendowac na gladka mase.Zblendowalam poltora mango.Puree przetrzec przez sitko,zeby usunac wlokna z owocu.Dodac sok z jednej cytryny oraz 3lyzki cukru.

°Ser wymieszac z cukrem,cukrem waniliowym,maka ziemniaczana,nastepnie dodawac po jednym jajku i miksowac tylko do polaczenia skladnikow-nie dluzej,by zbytnio nie napowietrzyc masy serowej.

°Otworzyc mleko kokosowe,nie mieszajac uprzednio zawartosci puszki i odlac wode.Do sernika przlozyc tylko gesta kremowa mase kokosowa.Dodac puree z mango,pozostawiajac okolo3/4 szklanki do wykonczenia sernika.Calosc zmiksowaci przelac na spod przygotowanej tortownicy.

°Odlozone puree z mango wymieszac z zoltkiem i wylac na mase serowa robiac .Trzonkiem lyzeczki zatoczyc fantazyjne kregi.

°Wstawic do piekarnika nagrzanego do 140°C i piec 15 minut.Po tym czasie temperature zwiekszyc do 160°C i piec jeszcze 60-70 minut.

Upieczony sernik bedzie mial dobrze sciete brzegi,natomiast srodek bedzie mial lekko plynna konsystencje.

°Wylaczyc piekarnik.Studzic przy lekko uchylonych drzwiczkach.

°Podawac schlodzony przez cala noc w lodowce.Zycze smacznego!