Przepis
Skladniki na spod sernika:
8-10 sucharkow pelnoziarnistych (mozna uzyc rowniez otrebow)
6 pelnych lyzek wiorkow kokosowych
czubata lyzka masla
Skladniki na mase serowa:
1 kg sera
250 ml mleka kokosowego
5 jajek
okolo 400 ml puree z mango (1,5 owocu mango)
sok z 1cytryny
1 szklanka cukru+3 lyzki
cukier waniliowy
4 lyzki maki ziemniaczanej
orzeszki pistacjowe do ozdoby gotowego sernika (opcjonalnie)
Polewa z mango na gore sernika:3/4 szklanki puree z mango+1 zoltko
Wykonanie:
°Drobno zmiksowac sucharki z wiorkami kokosowymi i maslem. Wylozyc na spod tortownicy wylozonej papierem do pieczenia i obrecza wysmarowana maslem.Ucisnac dlonia lub lyzka i wstawic do lodowki,by masa stezala.
°Z obranego mango usunac pestke,a uzyskany miazsz zblendowac na gladka mase.Zblendowalam poltora mango.Puree przetrzec przez sitko,zeby usunac wlokna z owocu.Dodac sok z jednej cytryny oraz 3lyzki cukru.
°Ser wymieszac z cukrem,cukrem waniliowym,maka ziemniaczana,nastepnie dodawac po jednym jajku i miksowac tylko do polaczenia skladnikow-nie dluzej,by zbytnio nie napowietrzyc masy serowej.
°Otworzyc mleko kokosowe,nie mieszajac uprzednio zawartosci puszki i odlac wode.Do sernika przlozyc tylko gesta kremowa mase kokosowa.Dodac puree z mango,pozostawiajac okolo3/4 szklanki do wykonczenia sernika.Calosc zmiksowaci przelac na spod przygotowanej tortownicy.
°Odlozone puree z mango wymieszac z zoltkiem i wylac na mase serowa robiac .Trzonkiem lyzeczki zatoczyc fantazyjne kregi.
°Wstawic do piekarnika nagrzanego do 140°C i piec 15 minut.Po tym czasie temperature zwiekszyc do 160°C i piec jeszcze 60-70 minut.
Upieczony sernik bedzie mial dobrze sciete brzegi,natomiast srodek bedzie mial lekko plynna konsystencje.
°Wylaczyc piekarnik.Studzic przy lekko uchylonych drzwiczkach.
°Podawac schlodzony przez cala noc w lodowce.Zycze smacznego!