English version Caramelised onion, jam and brie toasts (4 servings) Ingredients: 1 large onion, finely sliced 1 tsp balsamic vinegar 8 small/medium slices of bread 1 tbsp of oil fig jam 1 brie cheese salt and pepper Preparation: Heat a large pan over medium heat, add oil, onion and balsamic vinegar, cook for about 10 minutes, until onions are soft. Wyłóż cebulę na kromki w równomiernej warstwie, na nią w różnych miejscach po odrobinie dżemu i na to wyłóż ser pokrojony na cząstki (ze skórką lub bez, mi osobiście skórka nie przeszkadza). Składniki: 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki 1 łyżeczka octu balsamicznego 8 małych kromek chleba 1 łyżka oleju dżem figowy (lub inny ulubiony, nie za słodki) 1 ser brie sól i pieprz Przygotowanie: W związku z tym, że zapałałam ostatnio miłością do karmelizowanej cebuli i brie, szczególnie przełamanych czymś słodkim (jak tutaj, i tutaj), przygotowałam przepyszne tosty z karmelizowaną cebulką z odrobiną octu balsamicznego, dżemem figowym i rozpuszczonym brie. Brie swobodnie można zamienić na camembert, a dżem możemy zamienić na inny ulubiony, oby nie był zbyt słodki. Lubię leniwe weekendowe śniadania, gdyż nie muszę śpieszyć się z ich przygotowaniem i na spokojnie mogę zaplanować coś innego niż zwykle. Podpiecz kromki w tosterze (lub pod grillem w piekarniku) i umieść je na blaszce do pieczenia.