Składniki: - 3 litry wody - ćwiartka z kurczaka - plaster boczku - marchewka - pietruszka - dwie garście suszonych grzybów mun - korzeń imbiru - dwie ostre papryczki - 3 duże ząbki czosnku - dwie ostre papryczki - 3 duże ząbki czosnku - średnia cebula - sos sojowy - sos rybny - sos ostrygowy - ocet ryżowy - sok z 1/2 limonki - sos chilli - pieprz biały - szczypta cynamonu - sól do smaku do podania: - jajko ugotowane na półtwardo (4 minuty od zagotowania się wody) - makaron azjatycki (u mnie ryżowy) - szczypiorek lub kolendra Boczek obsmażamy na bardzo mocnym ogniu z obu stron na złoto. Jako dodatek świetnie sprawdza się jajko ugotowane na półtwardo, które w parze z boczkiem rozpływają się na języku jak masło. Na suchą patelnię wrzucam cebulę pokrojoną w piórka i palę ją na ciemno brązowy kolor, na koniec smażenia dodaję łyżeczkę sosu chilli. Dodaję do zawartości garnka, solę (ostrożnie, bo będziemy jeszcze dodawać sosy które są słone) i gotuję bez przykrycia na wolnym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie, a ilość wody się zredukuje. Jeszcze chwilę pozostawiam na patelni aż sos się zredukuje i dodaję do garnka z mięsem. Jeszcze chwilę pozostawiam na patelni aż sos się zredukuje i dodaję do garnka z mięsem. Imbir ścieram na tarce, czosnek kroję w plasterki, z papryczki wyjmuję pestki i kroję w paseczki. Wywar przyprawiam dwoma łyżkami sosu ostrygowego, łyżką rybnego, 1/2 łyżeczki sosu chilli, łyżką octu ryżowego, sokiem wyciśniętym z limonki, odrobiną białego pieprzu i szczyptą cynamonu. Marchew i pietruszkę kroję w słupki, grzyby mun moczę w gorącej wodzie i kroję w paseczki. Nie trzymałam się żadnego z dostępnych przepisów na Ramen, stąd to ala. Ćwiartkę z kurczaka płuczę pod bieżącą wodą i rozdzielam na dwie części.