Składniki na około 10-12 bułeczek Zaczyn: Składniki na około 10-12 bułeczek Zaczyn: - 100 ml letniej wody - 18 g drożdży - 1/2 łyżeczki cukru Ciasto: - 550 g mąki pszennej - 100 g mąki dyniowej np. od Semco Po tym czasie odciskamy wzór kajzerki na każdej bułeczce ( ps. jeśli znacie dobry sposób aby taki wzór powstał to dajcie znać w komentarzach, bo jak widać moje sposoby nie wypaliły a były to: wycięty z butelki półokrąg, foremka bałwanek i użycie dolnego brzuszka bałwanka i nóż którym powstał po prostu krzyżyk ) - 1 całe jajko - 200 ml letniej wody - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki oliwy bądź oleju 1. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże razem z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. Kajzereczki jak widać mają taką strukturę ciasta, że nie chciały się zrumienić, ale spokojnie są upieczone, aż zanadto, ale tego nie widać ;) Odstawiamy je pod przekryciem do wyrośnięcia na około 30 minut. Takie ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na około 2 h. 3. Zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot, trwało to około 5-7 minut ) podczas wyrabiania dodajemy olej/oliwę.