Kruche ciasto z makiem i wiśniami

Kruche ciasto z makiem i wiśniami

Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko + 1 żółtko 270 g zimnego masła 150 g cukru Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy) cukier puder (do posypania) kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą wodą. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową i delikatnie wymieszać. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Następnie zemleć dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Posypać startą na tarce drugą częścią ciasta. Delikatne kruche ciasto z masą makową i dodatkiem wiśni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/kruche-ciasto-z-makiem-i-wisniami/