Spód: 200 g ciastek owsianych 100 g masła 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy Masa serowa: 650 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 0,5 szklanki cukru pudru 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika lub na blachę pod sernikiem wstawić formę z gorącą wodą – około 1,5 litra). Mam swój ulubiony przepis na bazę sernikową z dodatkiem mascarpone i białej czekolady i zmieniam tylko spody i polewy. Dodatkowo: 380 g frużeliny wiśniowej (użyłam gotowej z puszki) Ciastka dokładnie pokruszyć w malakserze. Twaróg, mascarpone i jajka zmiksować na niskich obrotach z mąką i cukrem pudrem. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i zostawić sernik na jeszcze około 15 minut. Masę wylać na spód z ciastek. Dzisiaj sernik w wersji z frużeliną wiśniową. Sernik wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem.