Farsz - 1kg sera białego - 70dkg ugotowanych ziemniaków - 2 cebule - kilka gałązek mięty - sól, pieprz do smaku Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na oleju, aż się zeszkli. Gotowym farszem smaruję naleśniki, zwijam w rulony, kroję na pół i podsmażam na klarowanym maśle,. Spróbujcie, bo naprawdę warto! - około 3-4 szkl mąki pszennej - 1l mleka - 1szkl wody mineralnej gazowanej - 3 jajka - szczypta soli Wbijam żółtka, a z białek ubijam pianę, którą na końcu mieszam z ciastem łyżką. W trakcie dosypuję lub nie resztę mąki, tak, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Ziemniaki i ser przepuszczam przez praskę lub maszynkę (można też wymieszać tłuczkiem do ziemniaków). Dodaję podsmażoną cebulę, sól, pieprz oraz posiekane listki mięty do smaku.