Składniki na biszkopt: - 4 jaja - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki letniej wody Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodając cukier. Składniki na masę makową: - 1 puszka gotowej masy makowej ok. 900g - 2 galaretki cytrynowe Galaretki zalać 1/4 szklanki gorącej wody, chwilę odczekać, aby napęczniała i dobrze wymieszać. Składniki na masę z serkami: - 500 g serka homogenizowanego waniliowego lub truskawkowego - 2 galaretki truskawkowe Galaretki zalać 1/2 szklanki gorącej wody chwilę odczekać, aby napęczniała i dobrze wymieszać. Składniki na ciasto miodowe: - 250 g mąki pszennej - 3 łyżki miodu - 3 łyżki cukru pudru - 1 jajko - 70 g margaryny - 1/2 łyżeczki sody Z podanych składników wyrobić ciasto. Dodatkowo: - dowolne owoce na wierzch (ja nie dodałam, ponieważ mi się nie zmieściły w formie i by mi się wylała galaretka) - 2 galaretki brzoskwiniowe rozrobione w 700 ml gorącej wody Składniki na masę jabłkową: - 1kg jabłek - 1 łyżka masła - 1 galaretka agrestowa Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doskonale nadaje się na wszelkie imprezy, gdyż swoimi barwami rozweseli stół, a ponadto doskonale zachowa swój wygląd. Przełożyć do garnka i prażyć na łyżce masła kilka minut. To przekładaniec, który pięknie wygląda na stale i świetnie smakuje. Następnie dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodą.