Składniki: (forma 25x35) Ciasto biszkoptowe: - 3 jajka - 3 łyżki cukru - 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: - 1 litr śmietanki kremówki 30% - 5-6 łyżki cukru pudru - 5-6 łyżki kakao - 5 łyżeczek żelatyny - 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody Warstwa galaretkowa: - 4 opakowania galaretki o smaku czarnej porzeczki - 1 i 1/2 litra wrzącej wody Dodatkowa: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady Ciasto biszkoptowe: Po upieczeniu otworzyć piekarnik na 2-3 minuty, a następnie wyjąć z formy i odkleić brzegi ciasta od papieru do pieczenia, aby ciasto się nie kurczyło. Znalazłam pomysł na to ciasto w takiej małej gazetce kupionej dawno temu na poczcie, chyba już nie ma jej w sprzedaży. Na koniec powoli dodawać mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Przepis na to ciasto miałam już od dawna, ale wypróbowanie go zawsze jakoś tak odkładałam na później. Przygotowanie galaretki: Wszystkie galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/2 litra gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Wyłożyć na warstwę galaretki, wstawić do lodówki, aby masa stężała. Przygotowanie kremu: Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut, aby napęczniała. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 25 minut. Wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki, aby stężała. Na ciasto wylać jedną część galaretki. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku.