Przepis został napisany we współpracy z portalem KobiecePorady.pl, gdzie znajdziecie wiele ciekawych przepisów – być może wkrótce również moich! 🙂 Spód: 5 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Krem ananasowy: puszka ananasów pół opakowania budyniu śmietankowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 200 g masła 4 żółtka Z puszki ananasów odlać jedną szklankę zalewy. Beza kokosowa: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 mała paczka wiórków kokosowych Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Jeśli jest go za mało można użyć wody zmieszanej z cukrem i cytryną (pół szklanki wody, pół łyżeczki cukru, kilka kropel cytryny). Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Formę o wymiarach ok. 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło zmiksować z żółtkami (masło i żółtka powinny być w temperaturze pokojowej). Na gotującą się zalewę ananasową dodać masę budyniową i dokładnie wymieszać (do uzyskania konsystencji budyniu). Ananasowy krem na puszystym biszkopcie, a na wierzchu kokosowa beza. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Upiec w blaszce o takich samych wymiarach jak biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia. 1/3 szklanki zalewy wymieszać z budyniem, cukrem i mąką. Wyłączyć piernik, a bezę zostawić jeszcze przez 15 minut w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.