BARSZCZ CZERWONY Z ZIEMNIAKAMI ZE SKWARKAMI

Magdalena
Zupy
25.02.2017 0:07
BARSZCZ CZERWONY Z ZIEMNIAKAMI ZE SKWARKAMI

Składniki: 4-5 buraków 1,5-2 litry wody 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3-4 szt.ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka mąki pęczek koperku ok. 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego 0,5 litra rosołu sól, pieprz ziemniaki ok. 300 g boczku wędzonego Wykonanie: Buraki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, w osobnym garnku, aż będą miękkie. Na środek głębokiego talerza wykładamy ziemniaki, które posypujemy skwarkami, a dookoła wlewamy barszcz czerwony. Smażymy na średnim ogniu, aż cały tłuszcz się wytopi a skwarki zrobią się złociste i chrupiące. Idealny pomysł na wykorzystanie rosołu, pozostałego z dnia poprzedniego. Jest to barszcz zabielany podawany z ziemniakami ze skwarkami. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Całkiem o niej zapomniałam i ostatnimi czasy w ogóle jej nie gotowałam. Barszcz czerwony z przepisu mojej mamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/02/barszcz-czerwony-z-ziemniakami.html