Co powoduje zakwaszenie organizmu i jak z nim walczyć?
#Cukier
Jest jednym z najbardziej zakwaszających produktów. Powoduje obniżenie się pH krwi, nadprodukcję kwasów żołądkowych oraz podrażnienie śluzówki żołądka.
#Ser żółty
Jest najbardziej zakwaszającym produktem z grupy nabiału. Zawsze należy łączyć go z warzywami, które działają zasadotwórczo.
#Czekolada
Każdy z jej składników: cukier, kakao i tłuszcz roślinny powoduje zakwaszenie organizmu.
#Produkty mączne
Unikać należy szczególnie tych z mąką pszenną. Nie dostarcza ona nam wielu składników odżywczych, a dodatkowo jest wysoko kwasotwórcza.
#Mięso
Choć mięso jest zdrowe i pożywne, jego nadmierne spożycie powoduje zakwaszenie organizmu. Zawsze należy spożywać je w obecności dużej ilości warzyw. Najbardziej szkodliwe pod względem zakwaszania są wędliny, ze względu na dużą zawartość soli.
#Alkohol
Powoduje silną nadprodukcję kwasów żołądkowych, co często prowadzi do zgagi, podrażnienia błony śluzowej żołądka, a w rezultacie do wrzodów żołądka.
#Żeby zapobiec zakwaszeniu należy codziennie spożywać dużą ilość produktów zasadotwórczych - warzyw, kaszy jaglanej i gryczanej, i o połowę mniej produktów kwasotwórczych - nabiału, mięsa, cukru. Należy również pamiętaj o dobrym nawadnianiu organizmu (ok. 2 litry wody dziennie).
#Żeby wyleczyć zakwaszenie organizmu należy na pewien okres czasu całkowicie wyeliminować z diety nabiał, mięso i cukier.