Co powoduje zakwaszenie organizmu i jak z nim walczyć?

Co powoduje zakwaszenie organizmu i jak z nim walczyć?

Co powoduje zakwaszenie organizmu i jak z nim walczyć?

#Cukier

Jest jednym z najbardziej zakwaszających produktów. Powoduje obniżenie się pH krwi, nadprodukcję kwasów żołądkowych oraz podrażnienie śluzówki żołądka.

#Ser żółty

Jest najbardziej zakwaszającym produktem z grupy nabiału. Zawsze należy łączyć go z warzywami, które działają zasadotwórczo.

#Czekolada

Każdy z jej składników: cukier, kakao i tłuszcz roślinny powoduje zakwaszenie organizmu.

#Produkty mączne

Unikać należy szczególnie tych z mąką pszenną. Nie dostarcza ona nam wielu składników odżywczych, a dodatkowo jest wysoko kwasotwórcza.

#Mięso

Choć mięso jest zdrowe i pożywne, jego nadmierne spożycie powoduje zakwaszenie organizmu. Zawsze należy spożywać je w obecności dużej ilości warzyw. Najbardziej szkodliwe pod względem zakwaszania są wędliny, ze względu na dużą zawartość soli.

#Alkohol

Powoduje silną nadprodukcję kwasów żołądkowych, co często prowadzi do zgagi, podrażnienia błony śluzowej żołądka, a w rezultacie do wrzodów żołądka.

#Żeby zapobiec zakwaszeniu należy codziennie spożywać dużą ilość produktów zasadotwórczych - warzyw, kaszy jaglanej i gryczanej, i o połowę mniej produktów kwasotwórczych - nabiału, mięsa, cukru. Należy również pamiętaj o dobrym nawadnianiu organizmu (ok. 2 litry wody dziennie).

#Żeby wyleczyć zakwaszenie organizmu należy na pewien okres czasu całkowicie wyeliminować z diety nabiał, mięso i cukier.




Agnieszka

Polecane