Składniki 2 szklanki mąki, 200 g jogurtu naturalnego (około 10 łyżek), 2 łyżeczki cukru pudru, 15 dag drożdży, 2 żółtka, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, sól, około 1 l oleju rzepakowego. Jeśli lukier jest za rzadki – dodajemy więcej cukru pudru, jeśli za gęsty i cukier już nam się nie rozpuszcza to dodajemy odrobinkę białka. Dodajemy resztę składników: 5 łyżek jogurtu, cukier puder, 2 żółtka (białka możemy użyć do zrobienia lukru), ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli. Takie małe, pyszne kuleczki szybko znikają z talerza, ale przecież w tłusty czwartek kalorii się nie liczy. 🙂 Piękne pudełka na pączki, które widzicie na zdjęciach, to pomysł Mavelo. 🙂 Jak zrobić lukier Białka, które zostały nam po wykonaniu pączków, możemy wykorzystać do zrobienia lukru. W tym czasie nalewamy do garnka olej na około 2-3 palce. Następnie kulamy z ciasta małe kulki i układamy je na papierze do pieczenia. 🙂 A teraz przyznać się ile zjadacie pączków w tłusty czwartek? Wyciągamy je łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeśli po paru sekundach ciasto wypływa na powierzchnię, to znaczy że olej ma odpowiednią temperaturę. Ciasto układamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Nie rozgrzewajmy go za bardzo, bo nasze pączki się spalą. Pączki mają w sobie mało cukru i nie są zbyt słodkie.