🙂 Zapiekane gnocchi z kurczakiem i szpinakiem Składniki 1 opakowanie kluseczek gnocchi, pierś z kurczaka, 2 szklanki szpinaku, 2 szklanki pieczarek, mała cebula, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki masła, 2 szklanki mleka, 1 szklanka bulionu, 1/4 szklanki mąki, 0,5 szklanki startego żółtego sera (najlepiej parmezan), oliwa z oliwek, przyprawa do kurczaka, zielona pietruszka, sól, pieprz. Do naszego sosu na patelni dodajemy resztę składników – wcześniej przygotowanego kurczaka z pieczarkami, nieugotowane gnocchi, liście szpinaku. A właściwie to jednopatelniowe danie, bo przecież robione na patelni nie w garnku, ale jakoś ta nazwa nie brzmi mi tak ładnie. Składniki na patelni posypujemy startym serem i wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C na około 20 minut. 🙂 A to danie – przy wykonaniu którego nie trzeba zużywać połowy naczyń z kuchni – to już sama przyjemność. Aby faktycznie zrobić je od początku do końca w jednym naczyniu, będziecie potrzebować patelni, którą możecie włożyć również do piekarnika. Sposób przygotowania Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. A tymczasem gnocchi są na prawdę łatwe w przygotowaniu i do tego oczywiście bardzo smaczne. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plastry i dorzucamy na patelnię. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę.