Składniki: (duża ilość) - 800 g mięsa mielonego - 5 woreczków ryżu - 4 średnie cebule - 1 duża główka płaskiej kapusty - przyprawy: majeranek, sól, pieprz, domowy kucharek, papryka słodka, papryka ostra - 1 łyżka masła - bulion ( 1-2 szklanki) Wykonanie: ryż gotujemy na sypko ( 2 minuty krócej niż w przepisie), w wodzie z dodatkiem bulionu i łyżką masła. Kapustę odwracamy i drylujemy dziurę w miejscu gdzie jest złączenie liści, twarda część główki, robimy to po to aby liście podczas sparzenia łatwiej nam odchodziły. Posypujemy jeszcze na górze trochę przyprawy, przykrywamy i gotujemy do miękkości zalewając gołąbki do połowy brytfanny wodą. Tradycyjne gołąbki z brytfanny Pyszne tradycyjne gołąbki z brytfanny. Gotowe gołąbki wkładamy do brytfanny wyłożonej pozostałymi liśćmi które nam zostały.