Z ciasta tworzymy kulę ( ciasto nie będzie bardzo zwarte, ale powinno bez problemu dać się uformować ) oprószamy mąką, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na 2 godziny. - Dodatkowo: - budyń o dowolnym smaku - 350ml mleka do ugotowania budyniu - cukier puder do oprószenia Przygotowanie: - Budyń ( proszek ) mieszamy w szklance, w 100ml mleka. Na każdy krążek, po delikatnym rozpłaszczeniu go w dłoni, nakładamy po łyżce budyniu i zlepiamy brzegi, zbierając łączenie w jednym miejscu. - Po 2 godzinach wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat, wałkujemy na placek grubości 1,5cm i wycinamy kółka szklanką, lub obręczą. Składniki: - 1 szklanka ciepłego mleka - 20g świeżych drożdży - 0,5 szklanki cukru - 3,5 szklanki mąki - 1 jajko - 2 łyżki roztopionego masła Resztę mleka gotujemy, a kiedy zacznie wrzeć, wlewamy rozrobiony budyń ze szklanki, energicznie mieszając, aż do zgęstnienia. Nie są tak słodkie jak tradycyjnie smażone pączki, co zdecydowanie działa na ich korzyść ?.