Kalafior, choć jest popularnym warzywem, niewiele osób wie, jakie prozdrowotne korzyści płyną z jego regularnego spożywania. Jest on bogactwem witamin, minerałów, kwasów Omega 3, błonnika oraz znikomej ilości kalorii. Dlaczego warto jeść go jak najczęściej?
#Reguluje trawienie
Dzięki dużej zawartości błonnika kalafior doskonale wspomaga trawienie i łagodzi problemy trawienne.
#Chroni skórę przed promieniowaniem UV
Zawarty w kalafiorze sulforafan chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV.
#Łagodzi nadciśnienie
Dzięki właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym doskonale wpływa na stan żył, kwasy Omega 3 i błonnik natomiast regulują ciśnienie i zmniejszają cholesterol.
#Regeneracja komórek
Zawarty w kalafiorze fosfor przyspiesza regenerację błon komórkowych, co dobrze wpływa na pracę mózgu i całego organizmu.
#Zapobiega cukrzycy
Duża zawartość witaminy C sprawia, że kalafior dobrze wpływa na metabolizm. To przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy.