Carnitas czyli wieprzowina po meksykańsku

Julianna
Obiad
07.02.2017 8:36
Carnitas czyli wieprzowina po meksykańsku

;) Składniki: 1kg wieprzowiny (łopatka, szynka, karkówka) 1 cała pomarańcza marynata: 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kuminu 1 kopiasta łyżeczka wędzonej słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku pół łyżeczki kolendry 1 łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu sok z 1 pomarańczy Mięso umyć i osuszyć. Warto się też uzbroić w cierpliwość, oczekując na obiad, gdyż podczas pieczenia carnitas unosi się taki aromat, że burczenie w brzuchu usłyszą nawet sąsiedzi:) Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać marynatą, na mięso położyć pokrojoną w plastry pomarańczę, przykryć i piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140stC i piec jeszcze 2,5h. Po upieczeniu, gdy mięso będzie bardzo miękkie, porwać je na włókna za pomocą widelców i wymieszać z powstałym podczas pieczenia sosem. Do przygotowania carnitas lepiej użyć mięsa nieco tłustszego, żeby podczas długiego pieczenia zachowało swoją soczystość i miękkość. Podczas pieczenia mięso polewać od czasu do czasu wytworzonym sosem. Jeśli kawałek jest gruby, należy go przekroić, żeby otrzymać płaskie kawałki o grubości ok 4cm.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://obiadgotowy.blogspot.com/2017/02/carnitas-czyli-wieprzowina-po.html