Zupa rybna z sosem Mojo Verde Canario

Malgorzata

Zupy

06.02.2017 12:57

Zupa rybna z sosem Mojo Verde Canario

Stopień trudności: łatwe Zupa Składniki: 300 g filetów z ryb ze skórą (np. dorsz i/lub łosoś) 100 g mieszanki owoców morza (kalmary, małże, krewetki) 1 l bulionu rybnego lub warzywnego 3 czerwone papryki 6-8 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman 4-5 łyżek sosu sojowego Kikkoman Less Salt 1 batat 1 cebula ½ cytryny ½ -1 papryczka chili 4 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka gęstej śmietany 1 ząbek czosnku oliwa świeżo mielony pieprz Sos Mojo Verde Canario 100 ml oliwy ½ łyżeczki mielonego kminku Przygotowanie: Filety rybne oczyść z łusek i ości, pokrój na 4 cm kawałki, skrop sosem sojowym Kikkoman Less Salt i sokiem z cytryny, odstaw w chłodne miejsce. Największą pożywką dla naszej radosnej twórczości są podróże, z których to przywozimy walizki pełne przypraw i lokalnych produktów, często za cenę nadbagażu, karteczki z przepisami i pomysłami na nowe potrawy poutykane w kieszeniach oraz zdjęcia i wspomnienia zapachów, smaków i faktur. Składniki: 4 ząbki czosnku ½ pęczka kolendry 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman 1 łyżka octu z białego wina Kleks zielonego mojo przygotowanego z dodatkiem naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman zamiast soli to jak wisienka na torcie, zwieńczy dzieło i smakowo dopracuje naszą prostą zupę :) Mojo Verde może być z dodatkiem zielonej papryki lub tylko z dużą ilością świeżej kolendry lub kolendry i natki pietruszki. Tak też było z naszym ostatnim wyjazdem na Wyspy Kanaryjskie, Teneryfę i La Gomerę (o czym niebawem), gdzie można było wprost pławić się w morzu restauracji i kafejek. Mojo Rojo to sos na bazie czerwonej papryki i chili (pikantny lub łagodny), Mojo Verde z dodatkiem kolendry. Niezależnie od specjalizacji lokalu nieodłącznym dodatkiem do każdego posiłku są sosy mojo, obowiązkowo podawane do papas arrugadas, (pomarszczonych ziemniaczków w mundurkach gotowanych w roztworze soli) a także do ryb i jajek. W rondlu na zupę rozgrzej 3 łyżki oliwy, zeszklij cebulę, dodaj paprykę i czosnek, smaż 5 minut. Do zupy dodajemy drobno posiekane warzywa, a kilka minut przed końcem gotowania owoce morza i ryby, które wcześniej marynujemy w sosie sojowym Kikkoman Less Salt. Do zupy dodaj śmietanę, pokrojone ryby i owoce morza, gotuj 4 minuty, dopraw do smaku pieprzem i sokiem z cytryny.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2017/02/zupa-rybna-z-sosem-mojo-verde-canario.html