Jeżeli często używasz oleju z awokado, z pestek winogron czy oleju lnianego to musisz wiedzieć, że należy ich używać tylko do potraw na zimno!
Idealnie nadają się do koktajli, kanapek i sałatek.
Dlaczego te oleje nie nadają się do "ciepłych dań"?
Ponieważ zarówno olej lniany jak i olej z awokado i z pestek winogron mają bardzo niską temperaturę palenia.
Jeżeli zaczniesz je podgrzewać to podczas podgrzewania jełczeją i zaczynają wytwarzać szkodliwe i toksyczne związki.
Najlepsze oleje do smażenia/podgrzewania to olej kokosowy i palmowy – mają najwyższą temperaturę dymienia.
Z innych tłuszczy najlepszy jest smalec i masło klarowane.
Temperatura dymienia oznacza moment w którym produkt zaczyna się palić i wydzielać substancje rakotwórcze, co wpływa na nasze zdrowie, a powstający dym i zapach wpływa na smak i zapach potrawy.