Surówka z kapusty a'la kimchi

Agata
Sałatki
01.02.2017 15:27
Surówka z kapusty a'la kimchi

Polecam ☺ Na podstawie przepisu z książki Kimchi: Essential Recipes of the Korean Kitchen autorstwa Byung-Hi Lim oraz Byung-Soon Lim, z drobnymi modyfikacjami SKŁADNIKI (8-10 porcji): - 1 kg kapusty białej lub pekińskiej albo oba rodzaje razem - 300 g pora (można pominąć) - 2 marchewki (200 g) - 4 płaskie łyżki suszonej koreańskiej papryki gochugaru (ok. 15 g) - 2 płaskie łyżeczki startego świeżego czosnku (ok. 4 średnich ząbków) - 2 płaskie łyżeczki startego świeżego imbiru (ok. 15 g kawałek) - 2 łyżki octu ryżowego (jak nie mamy to można użyć jabłkowego) - 3 łyżki oleju sezamowego - 1-2 łyżeczki soli - 1-2 łyżki brązowego cukru trzcinowego lub ksylitolu PRZYGOTOWANIE: Myjemy warzywa. Oryginalna pikanteria i azjatycki sznyt surówki, to zasługa m.in. koreańskiej papryki gochugaru, która przydaje się też podczas przygotowywania domowego kimchi i innych dań kuchni orientalnej, a w szczególności kuchni koreańskiej; dlatego nawet jeśli jej nie macie albo nie znacie, to polecam się w nią zaopatrzyć; ma naprawdę ciekawy i specyficzny aromat, który świetnie sprawdza się w kuchni azjatyckiej. Bo fajne w tej surówce jest jeszcze to, że jej smak zmienia się z dnia na dzień; nieco łagodnieje, przegryza się i przyjemnie aromatyzuje, dlatego nawet lepiej smakuje na drugi lub 3 dzień od przygotowania. 15 g piece of ginger) - 2 tbsp rice vinegar (you can substitute it with apple cider vinegar) - 3 tbsp sesame oil - 1-2 tsp salt - 1-2 tbsp brown cane sugar or xylitol PREPARATION: Wash and finely chop the vegetables. Enjoy ☺ Slightly modified recipe from the book Kimchi: Essential Recipes of the Korean Kitchen by Byung-Hi Lim and Lim Byung-Soon INGREDIENTS (8-10 servings): - 1 kg white cabbage, or napa cabbage, or both types, mixed together - 300 g leek (can be ommited) - 2 carrots (200 g) - 4 level tbsp dried korean gochugaru pepper (approx. Oczywiście nie smakuje to tak samo jak kimchi, bo sposób i czas przygotowania jest zupełnie inny, ale znajdziemy tu sporo podobnych smaków, które możemy sobie przygotować szybciej i w dosyć dużej ilości. Z podanych poniżej proporcji wychodzi wielka micha surówki, a może ona sobie stać w lodówce spokojnie do 5 dni, dzięki czemu mamy zapas na dłużej. Its best to use a mandolin for that if you have one. Next, put them in a bowl and mix well. Combine the rest of the ingredients in a small bowl and then pour over the veggies. Stir everything well, preferably with your hands. This slaw tastes better on the next day, and every other day, its getting more soft and aromatic, so its best to wait to eat it. Salad can be stored in a sealed glass jar in the fridge for 5 days. Wszystko bardzo drobno siekamy w słupki (jeśli posiadacie mandolinę, to warto jej do tego użyć, ale jeśli nie, to ostrym nożem też wyjdzie dobrze, jedynie trochę dłużej). Kolor się wtedy też nieco zmienia, ciemnieje, a w smaku nie jest też taka pikantna jak świeżo robiona. Surówka fajnie rozgrzewa i krzepi, sporo w niej świeżego imbiru i czosnku, co sprawia, że na zimę, jest wręcz idealna. Licząc od dnia przygotowania, surówkę przechowujemy w lodówce do 5 dni, w szczelnie zamkniętym słoiku. Uwielbiam tego typu smaki i kapuściane surówki, lubię je chrupać nawet same, jako przekąskę; jeśli jednak chcecie ją najpierw zrobić na próbę, przygotujcie sobie połowę, albo 1/3 porcji. Proportions below, will give you a very large bowl of slaw, that can be refrigerated for up to 5 days, so you can have some on hand to eat with dinner or as an extra ingredient with other meals like burgers, wraps, veggie bowls, bbq dishes, sandwiches etc. 15 g) - 2 level tsp freshly grated garlic (approx.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2017/02/surowka-z-kapusty-ala-kimchi.html