Przyporządkowanie do superfoodów zawdzięcza sobie dzięki: - wcześniej wspomnianej dużej zawartości białka (57g/100g!) - źródło beta-karotenu – 20-25 razy więcej niż w marchewce - w jej składzie znajdziemy 8 aminokwasów, których nasz organizm nie produkuje - źródło witaminy B1 - zawiera witaminę B2 w conajmniej 5 razy większej ilości niż inne produkty - zawiera również witaminę B12 (poprawa pamięci i zapobieganie anemii) i kwas gamma-linolenowy (redukcja cholesterolu). Czego potrzebujesz: - natka świeżej pietruszki - łyżeczka spiruliny - łyżeczka miodu (jeśli smak jest zbyt cierpki – dodajcie więcej) - sok z połowy cytryny - 300 ml wody przegotowanej Jeśli macie wątpliwości czy wszystko w porządku z kolorem to tak, smoothie powinno wyjść takie ciemne ze względu na kolor spiruliny. Jest to szmaragdowozielona alga w kształcie spirali nazywana także zielonym mięsem z powodu niespotykanie dużej zawartości białka. Czym w ogóle jest spirulina? O superfoodach głośno już było jakiś czas temu i stają się one coraz bardziej popularne. Zapraszamy Was do grupy, w której dzielimy się zdrowymi przepisami – jest nas już ponad 12 tysięcy! Dzisiejsze #SmoothieSunday, a mianowicie Zielone Smoothie ze spiruliną, jest dedykowane wszystkim, którzy od czasu do czasu potrzebują silnego oczyszczenia dla swojego organizmu. Oprócz tego, wśród składników znajdziecie też natkę pietruszki i sok z cytryny, które działają odtruwająco! Może spirulina brzmi jak kolejna substancja konserwująca, jednak nie ma ona z nimi nic wspólnego.