Placek cytrynowy z bezą

Beata
Ciasta
29.01.2017 0:07
Placek cytrynowy z bezą

Masa cytrynowa 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej 300 ml wody sok z dwóch cytryn starta skórka z dwóch cytryn 80 g cukru 2 żółtka Piana 3 białka 180 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto 160 g mąki pszennej 90 g masła 35 g cukru pudru skórka starta z 1 cytryny 1 małe żółtko 2 łyżki mleka Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Mąkę kukurydzianą wymieszać ze 100 ml wody dodać skórkę z cytryny i wymieszać z resztą wody i sokiem z cytryn. Zdjąć z palnika i wymieszać z cukrem. Dodać posiekane masło, żółtko lekko ubite, mleko i skórkę z cytryny. Uformować kulkę zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Beza z wierzchu chrupiąca, a w środku piankowa. Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane. Po tym czasie ciasto rozwałkować na formę o średnicy 24 cm.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2017/01/placek-cytrynowy-z-beza.html