CIASTO PIJANA ŚLIWKA

Kasia
Ciasta
27.01.2017 21:45
CIASTO PIJANA ŚLIWKA

Dodatkowo: - 50g startej najlepiej gorzkiej czekolady Wykonanie: Biszkopt: - białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, partiami wsypujemy cukier, następnie nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku - do masy dodajemy przesianą mąki z kakao, mieszamy - na koniec dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet, jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy (25x30cm lub 24x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia - biszkopt pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C Krem śliwkowy: - masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy krem typu nutella oraz śliwki które dzień wcześniej, najlepiej wieczorem zalewamy alkoholem( ja je zblędowałam ale można je też posiekać jeżeli lubicie większe kawałki) ,na sam koniec wlewamy powoli alkohol w którym były moczone śliwki, mieszamy Wykonanie: - zimny biszkopt przecinamy , tworząc dwa blaty - pierwszy blat nasączamy ponczem , następnie wykładamy na niego całą masę czekoladowo-śliwkową, którą przykrawamy drugim blatem ,który również nasączamy naparem z kawy z wódką, smarujemy go ubitą śmietaną, na wierzch ściemy na tarce czekoladę, schładzamy w lodówce - autor sugeruje aby godzinę przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2017/01/ciasto-pijana-sliwka.html