Pełnoziarniste ciasto na pierogi 20 minut + czas oczekiwania Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej + mąka do podsypania 1 żółtko 1 łyżeczka oliwy lub oleju szczypta soli ok. 1/2 szklanki gorącej wody 2-3 łyżki mleka Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto, oprócz wody umieszczam w misie robota. W związku z delikatną zmianą diety postanowiłam przetestować ciasto na pierogi w zdrowszej wersji, czyli przygotowane na bazie mąki razowej. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, odkrawamy z niego kawałek i wałkujemy na omączonym blacie na cienki placek. Wszystko zależy od rodzaju mąki, wilgotności i temperatury pomieszczenia w którym wyrabiamy ciasto. Wszystko zależy od rodzaju mąki, wilgotności i temperatury pomieszczenia w którym wyrabiamy ciasto. Jeśli go nie posiadacie ciasto zagniatamy na stolnicy lub na blacie kuchennym. Do tej pory w mojej kuchni gościły pierogi przygotowane na bazie zwykłej mąki pszennej. Użyłam mąki pszennej, a ciasto przygotowałam dokładnie tak, jak to robię normalnie, czyli z żółtkiem i odrobiną oleju.