Ptysie tiramisu

Agnieszka
Desery
27.01.2017 11:05
Ptysie tiramisu

Składniki: ciasto: 125 g masła 1 szklanka mąki 1 szklanka wody szczypta soli 4 duże jajka masa: 250 g serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki likieru Amaretto lub innego alkoholu (likier kawowy, tiramisu, baileys) Chrupiące ciasto parzone wypełnione po brzegi kawowym kremem z dodatkiem likieru Amaretto, a całość oprószona cukrem pudrem i kakao. Przed zdjęciem z palnika masa powinna być lekko błyszcząca i ładnie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto włożyć do worka cukierniczego i wyciskać niewielkie porcje ciasta na papier, zachowując odstępy. Piec w temp. 200 C ok. 20 -25 minut, do ładnego zezłocenia ciasta. Powstałą masę gotować ok. 4 minut na niewielkim ogniu. Do wystudzonej masy (może być jeszcze lekko ciepła) kolejno wbijać jajka. Krótko zmiksować je mikserem lub dokładnie wymieszać do powstania jednolitego ciasta. Sposób wykonania: Ciasto: Masło i wodę umieścić w niewielkim garnuszku. Kawę rozpuścić w 1 łyżce przegotowanej wody. Masa: Wszystkie składniki masy powinny być dobrze schłodzone.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2017/01/Ptysie-tiramisu.html