Składniki: (na ok. 60 kawałków sushi) - 400 g ryżu do sushi - 4 łyżki octu ryżowego - 1,5 łyżki cukru - 0,5 łyżeczki soli - 6 płatów nori - awokado - ogórek zielony - sałata - serek philadelphia - majonez - tykwa - rzodkiew - szczypior - sezam prażony - prażone pestki słonecznika - sos teriyaki - 300 g filetu z łososia* - 300 g steku z tuńczyka* * jeżeli mamy zamiar jeść rybę na surowo - upewnijmy się, że jest świeża! 4. Gdy woda się zagotuję, zmniejszam ogień do minimum i gotuję ok 7 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta, następnie zdejmuję ryż z ognia i nie zdejmując pokrywki odstawiam na ok 15 minut aby mógł spokojnie się dogotować. W przypadku uramaków nori przekrajamy na pół, następnie na całej powierzchni układamy ryż i posypujemy go sezamem, przygniatamy, aby się przykleił i rolkę odwracamy, a składniki układamy na nori. Ok, może nie jest to potrawa, którą robi się w 15 minut, ale jeżeli ktoś kocha gotować i kocha sushi, to ta miłość sprawi, że przygotowania będą miłe, przyjemne i dające ogromną satysfakcję! 2. Gdy woda jest przeźroczysta, a to oznacza, że nasz ryż został wypłukany, zalewam gowodą ostatni raz i pozostawiam w niej na 30 minut. 5. Na serku/majonezie układamy rybę (fajnie wygląda, gdy ryba i inne składniki będą trochę wystawały poza nori i ryż, wtedy boczne kawałki będą bardzo efektowne) 6. cudowny w swej prostocie) III rolka: majonez, surowy tuńczyk, ogórek zielony, rzodkiew IV rolka: uromak: serek, pieczony łosoś, tykwa, ogórek, szczypior, pestki słonecznika Łosoś piekł się 10 minut w 200 stopniach, tuńczyk po 3 minuty z każdej strony (trzeba koniecznie przewrócić go w połowie pieczenia). Teraz myślę, że zwlekałam zbyt długo, bo naczytałam się strachów, że to takie pracochłonne, że trudne i albo ja jestem geniuszem i posiadam jakieś paranormalne umiejętności, albo czytałam nieprawdę. Bierzemy do rąk kulkę ryżu i rozkładamy cienką, równomierną warstwę na nori zostawiając od góry wolny pasek bez ryżu (ok. 5 cm) 4. Na ryżu (poziomo, ok 3 cm od krawędzi, tej bliżej nas) robimy pasmo z serka/majonezu 4a. 5. Ugotowany ryż przekładam do miski, z octu, cukru i soli robię zalewę i delikatnie mieszam ją z ryżem. Za rybą układamy pozostałe składniki (sałata, awokado, ogórek, tykwa, rzodkiew) starając się zrobić to jak najbardziej ciasno. 3. Ryż przesypuję do garnka z grubym dnem i zalewam wodą w stosunku 1:1 + 1/5 szklanki.