wykwintna kolacja: tarta frutti di mare

Marta
Obiad
11.08.2016 0:18
wykwintna kolacja: tarta frutti di mare

Gwarantuję :) Składniki: Ciasto: - 200 gram mąki pszennej - 100 gram zimnego masła - 1 jajko - szczypta soli Farsz: - 2 opakowania mieszanki owoców morza (u mnie omułki, krewetki, kalmary) - biała część dużego pora - duża cebula - 4 ząbki czosnku - pęczek natki pietruszki - 150 gram śmietanki 36% - jedno jajko - łyżka sosu rybnego - 50 gram sera lazur - masło do smażenia i wysmarowania formy - sól, pieprz Mąkę wysypać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i pokrojone na małe kawałki masło. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać fasolą lub grochem, po to aby ciasto podczas pieczenia nie uniosło się do góry. Po upływie czasu wyjąć ciasto, wyłożyć wcześniej przygotowany farsz, zalać jajkiem rozkłóconym ze śmietaną, a na wierzch pokruszyć ser lazur. Ciasto rozwałkować na cienkie koło, wielkości formy na tartę. Ciasto uformowane w kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, podsmażyć wszystko razem i dodać pokrojonego w półplasterki pora. Dusić pod przykryciem do miękkości, na koniec zdjąć pokrywkę i smażyć aż cała woda odparuje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookandlov.blogspot.com/2016/02/tarta-z-owocami-morza.html