Ciasto ala snikers

Ewelina
Ciasta
24.01.2017 9:08
Ciasto ala snikers

Najlepsze na drugi dzień gdy ciasto się przegryzie. Składniki: - Biszkopt kakaowy: - 5 dużych jajek - 5 łyżek cukru - 3,5 łyżki mąki pszennej - 1,5 łyżki kakao - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - Blat orzechowy: - 5 białek - 0,5 szkl cukru pudru - 1 łyżka miodu faceliowego Miody Wileńskich - 250 g orzechów włoskich ale -raj - 50 g orzechów włoskich zmielonych - 1 łyżka mąki pszennej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - Krem budyniowy: - 1,5 szkl mleka - 1 budyń waniliowy z cukrem - 2 łyżki cukru - 250 g masła - 0,5 szkl cukru pudru - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 3 łyżeczki kakao - Polewa : - 125 g margaryny - 0,5 szkl cukru pudru - 3 łyżki wody - 3 łyżki kakao - Dodatkowo: - herbatniki kakaowe Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Wylać na blachę 33*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Masę orzechową równomiernie rozsmarować, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach aż blat się zrumieni. Blat orzechowy: Orzechy grubo posiekać wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy i wymieszać. W reszcie mleka rozmieszać budyń wlać do gotującego się mleka i mieszając zagotować. Ciasto odłożyć najlepiej na całą noc w chłodne miejsce by się przegryzło. Z tym ciastem jest sporo pracy ale warto się poświęcić bo jest pyszne. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Blachę o wymiarach wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Warstwy ciasta: Biszkopt, krem waniliowy, blat orzechowy, krem kakaowy, kakaowe herbatniki i polewa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2017/01/ciasto-ala-snikers.html