Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Ciasto bananowe z polewą bez glutenu, bez cukru, wegańskie Składniki: Ciasto: 3 bardzo dojrzałe banany 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 120g syropu z agawy lub daktylowego 70g oleju kokosowego 130g mąki gryczanej 140g mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki 2 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki zmielonego imbiru 100g suszonej żurawiny lub rodzynek Polewa: 2 łyżki syropu z agawy 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki kakao 2 łyżki gorącej wody Do blendera przełożyć banany, dodać sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i syrop, krótko zmiksować. Bazowałam na przepisie, który poznałam na jednym z warsztatów wegańskich, ale przepis mocno przeze mnie zmodyfikowany. Zdjąć z ognia i dodać dwie łyżki gorącej wody, mieszać, aż powstanie jednolita masa. 2. Olej kokosowy roztopić w mikrofalówce lub na parze. Po wyjęciu z piernika odstawić do przestygnięcia (ciasto najlepiej smakuje jeszcze troszkę ciepłe :) ). Do rondelka przełożyć syrop, olej, kakao i podgrzewać, mieszając, aż olej się roztopi. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 40 minut. Zapraszam na Zdrową Środę, czyli słodkości bez cukru i glutenu. 4. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką lub szpatułką.