Zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem – Składniki: 300g świeżego filetu z łososia 300g makaronu penne/rurki 200g świeżego szpinaku 1 kulka mozzarelli (125g po odsączeniu) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 ząbki czosnku (ok. 6g) sól, pieprz do smaku (doprawić dość obficie) 80ml śmietanki kremówki 30% 1 kubeczek (330g) śmietany gęstej 18% Zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem – Wykonanie: Łososia pozbawić skóry, pokroić w kostkę. Jest banalnie prosta, a makaron z kawałkami świeżego łososia, szpinakiem oraz śmietanowym sosem na pewno zasmakuje nie jednemu :) Może zaciekawi Was również przepis na zapiekankę ryżową: Zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem – chodziła za mną już od jakiegoś czasu :) Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Kolejno wymieszać makaron z masą szpinakową oraz kawałkami łososia. Następnie dodać śmietankę kremówkę, gęstą śmietanę 18% , tymianek oraz pieprz i sól do smaku. Następnie dorzucić na patelnię szpinak i smażyć do czasu aż ‘zwiędnie’.