Kruche ciasto, cudownie pachnące konfiturą różaną z dodatkiem orzechów 1/2 kg mąki 5 żółtek 1 masło lub margaryna (200 g) 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 białek 200 g orzechów mielonych np. włoskich lub innych 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli konfitura różana do przełożenia (ok. 410 g) cukier puder do posypania Masło siekamy nożem na stolnicy z mąką. Potem ciasto w blaszce smarujemy konfiturą różaną (najsmaczniejsza jest przygotowana samodzielnie z płatków róży, którą można mieszać z innymi marmoladami również domowej roboty, takie nadzienie jest o wiele bardziej aromatyczne niż gotowe ze sklepu). Jedną część wykładamy na blaszkę, drugą odkładamy, a trzecią wkładamy do lodówki, żeby się schłodziła - będzie na kruszonkę. Następnie z białek i soli ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na grubej tarce ścieramy schłodzoną trzecią część ciasta. Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 50 minut.