Kruche Ciasto Z Jabłkami I Galaretką Gruszkową

Iwona
Ciasta
20.01.2017 19:51
Kruche Ciasto Z Jabłkami I Galaretką Gruszkową

Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Ciasto: 2 szkl mąki 1/2 szkl cukru 125 g masła 2 jajka kl. M 1 i 1/2 łyżki śmietany kwaśnej np. 12 lub 18 % 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania po wierzchu Nadzienie: 4-5 jabłek dość sporych 3-4 łyżki wody 1 galaretka gruszkowa ( użyłam Delecty ) 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto (pamiętając aby zostawić odrobinę białka do posmarowania ciasta) i chowamy do lodówki na około 30m - 1h . 2. Jabłka ścieramy bądź kroimy na małe kawałeczki i przekładamy do garnuszka, podlewamy woda, jeśli jabłka mają dużo soku to dodajemy połowę wody albo wcale. Smarujemy je białkiem (zawsze smaruje białkiem takie ciasto aby nie tworzył się zakalec), a następnie wykładamy wystudzone nadzienie z jabłek i galaretki. Gotujemy je z 3-5 min do całkowitego rozpadnięcia lub krócej jeśli chcemy aby pozostały kawałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowanietoproste.blogspot.com/2017/01/kruche-ciasto-z-jabkami-i-galaretka.html