Zapiekanka hamburgerowa Składniki: 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego) 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki chilli 2 ogórki kiszone 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 pieprz sól Bułeczki: 300 g mąki pszennej około 180 ml ciepłej wody (ale NIE gorącej!) 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 1 żółtko do posmarowania sezam do posypania Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż się całkowicie rozpuszczą. Z ciasta formujemy około 12 kulek (w zależności o wielkości naczynia kulek musi być więcej lub mniej) układamy je na górze naszej zapiekanki w niewielkich podstępach, smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posypujemy sezamem. Co do przepisu to znalazłam go na jednym z blogów i tak mi się spodobała koncepcja pieczenia bułeczek na mięsie, że musiałam spróbować. czubata łyżka mąki pszennej (opcjonalnie) 1 łyżka oleju/oliwy z oliwek 200 g sera żółtego (takiego który dobrze się topi, u mnie cheddar) Dodajemy połowę wody, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na około 30 minut, do momentu zrumienienia bułeczek. Ja uwielbiam zapiekanki jeszcze za to, że można je wstawić do lodówki i z powodzeniem, bez uszczerbku dla smaku, odgrzać ją na drugi dzień. Na dno wykładamy całe mięso i posypujemy je startym na tarce o dużych oczkach serem. Co prawda samo przygotowanie mięsa nie trwa długo, ale trzeba poczekać, aż ciasto drożdżowe na bułeczki wyrośnie. Ciasto musi podwoić swoją objętość, wiec w zależności od temperatury pomieszczenia może to zająć od 1h do 1h 30 minut. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy dłońmi na stolnicy przez około 10 minut. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.