Drukuj Gryczanka - kasza gryczana na śniadanie 2 porcje Składniki 90 g kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej,może być też palona) - ok.½ szklanki 500-600 ml mleka - krowie albo roślinne miód lub syrop z agawy do smaku szczypta soli owoce - 1 banan, maliny świeże lub mrożone posypka: kasza jaglana ekspandowana, kruszone ziarno kakaowca, nasiona chia lub siemię 3.5.3226 English version Buckwheat Porridge for Breakfast 2 serves 90 g (½ of glass) buckwheat groats 500 – 600 milk (it can be no-dairy milk) pinch of salt fruits – 1 banana, raspberries top: millet popping, crushed cocoa beans, chia seeds or flax seeds Boil milk with salt. Ponieważ ja nie mogę się przekonać do kaszy gryczanej niepalonej to gryczankę robię z kaszy palonej/prażonej, czyli tej ciemnej. Do kaszy gryczanej na mleku początkowo podchodziłam bez przekonania, bo zawsze kojarzyła mi się z sosem grzybowym i kotletem mielonym. Dodaj miód lub syrop z agawy do smaku - ok. 1-2 łyżki. Gotuje się ją troszkę dłużej niż zwykle i podaje z owocami, orzechami lub innymi słodkimi dodatkami. Teraz gryczanka często występuje u mnie na śniadanie – z różnymi owocami i orzechami. Choć ostatnio stwierdziłam, że dam jej jeszcze raz szansę, bo w końcu ta niepalona kasza gryczana zdrowsza jest. Gryczanka to taka owsianka z kaszy gryczanej niepalonej, czyli tej jasnej. Kaszę gryczaną gotujemy (wręcz rozgotowujemy) w mleku, dosładzamy i jemy z owocami i bakaliami. Dodatkowo możesz posypać całość siemieniem lnianym, nasionami chia, kruszonym ziarnem kakaowca lub kaszą jaglaną w formie poppingu.